Unge skal ikke selv sørge for vikar

18. juli 2019, 12:45
Jobpatruljen består af frivillige, og det er takket være dem, at patruljen når så langt omkring. Privatfoto

Omkring 200 lokale virksomheder har haft besøg af fagbevægelsens jobpatrulje i løbet af de seneste uger.

- Jobpatruljen er en oplysningskampagne, der både skal gavne fritidsjobberen men ligeså også arbejdsgiveren. Man glemmer tit, at fritidsjobbere har en del rettigheder, fordi de har få timer. Men så snart vi kommer til sommerferieperioderne, stiger timerne tit, og så snart vi er over 8 timer i gennemsnit i ugen, så er man i det fleste tilfælde omfattet af funktionærloven og derved har man pludselig en del flere rettigheder, siger Daniella Østergaard, der er lokal Ungdomskonsulent i HK MidtVest og med i jobpatruljen.

Overordnet har jobpatruljen indtil nu besøgt 1556 virksomheder, hvoraf knap 200 besøg har været i Stoholm, Højslev, Dommerby, Fly, Vridsted, Nr. Søby og omegn.

- Ud af de 200 besøg, har vi snakket med 31 fritidjobbere - hvor vi både er stødt på gode og mindre gode oplevelser, Såsom fritidjobbere uden ansættelseskontrakt og hvor arbejdstiden ikke helt stemte med, hvad arbejdsmiljøloven siger om arbejdstiden.

- Vi er dog blevet taget imod med en varm velkomst både fra arbejdsgiver men også af fritidsjobberen. Kun 2 steder i hele området har nægtet os adgang.

- I forhold til vores tema i år, som er: at man ikke selv skal finde en afløser hvis man er syg - så oplever vi desværre kun få steder, der følger dette. De fleste har Facebook-sider, hvor cheferne har oplært fritidsjobberne til at finde en afløser ved sygdom via denne. Hvilket er helt forkert. Arbejdsgiveren har ansvaret, når fritidsjobberen er syg. Så helt fint, at man har Facebook-siden, men arbejdsgiverne har altså det endelige ansvar og skal være den, der smider et opslag op, om en der kan afløse. Det, der kan spille ind er, at hvis man er omfattet af funktionærloven, så kan man have ret til løn under sygdom, og denne ret falder, hvis man selv bytter sin vagt ved sygdom, lyder det fra Ungdomskonsulent Daniella Østergaard.