Høsten 2019: Varm uge redder meget

Den lokale høst tegner til at blive bedre end gennemsnittet

05. september 2019, 13:51
En varm uge i slutningen af august betød meget for høsten. Arkivfoto

Fjends Som altid er vind og vejr afgørende for høsten, og mange lokale landmænd ser ud til at få en bedre høst end gennemsnittet. Det er især en uges varme i slutningen af august, der gør forskellen.

Det fortæller planteavlskonsulent Sven Erik Pinstrup fra Landbo Limfjord.

Når man ser på de faktorer, der udgør en god høst, så regner man med udbytte, kvalitet og omkostninger. Og både udbytte og kvalitet er bedre end gennemsnittet i år.

En ond cirkel

Nogle planteavlere har høstet i den første våde periode af august. For dem blev der større omkostninger til tørring, og for halmdyrkere var det særligt tricky.

- Mange havde høstet, og så lå det på marken og tørrede. Så kørte man ud og vendte det, så det kunne tørre videre. Og så fik det en gang regn. Sådan var der nogen, der kunne blive ved. Så det var ikke ideelt, siger Sven Erik Pinstrup.

Der er også lokale afvigelser i høsten. Eksempelvis fik man en voldsom haglbyge i Kjeldbjerg/Sjørup-området en nat i juni. Og der var nogle marker, der blev hårdt medtaget af det uvejr. De marker giver næppe gennemsnitshøst.

Fantastisk år for græs

Til gengæld har det været et fantastisk år for græs.

- Der har nærmest aldrig været bedre betingelser for græs. Temperaturer og nedbør har været lige tilpas for at skaffe de allerbedste betingelser for græs, siger Sven Erik Pinstrup.

Fordi høsten en del steder har trukket ud, så er der en del landmænd, der er kommet bagud med at så efterafgrøder. Det betyder ifølge nye regler, at de får en mindre kvælstofkvote til næste år, forklarer planteavlskonsulenten.

- Man kan jo altså ikke så efterafgrøder, før man har høstet. Så det kan blive en udfordring for nogle. Men den sidste uges varme i august har virkelig været en gave for mange. Det har reducereret omkostningerne til tørring betragteligt, siger Sven Erik Pinstrup og pointerer, at høsten helt generelt er en del bedre end sidste år, hvor mange var ramt af tørken.