Høsten 2019: Majs er en vigtig afgrøde for Britt

På Søndergaard i Vroue bliver majsen brugt som en del af foderet til malkekøerne

06. september 2019, 11:47
Britt Brøchner ved sin majsmark overfor Søndergaard i Vroue. Foto: Britta Kristiansen

VROUE Lige over for Søndergaard ved Vroue tårner årets majs sig op.

Efter en sløv start er den vigtige afgrøde nu kommet meget bedre med. Og det er vigtigt. For majs er en vigtig del af den foderblanding, som gårdens køer skal bruge.

Det og meget andet kan man blive klogere på, når der den 16. september afholdes majsdemo på Søndergaard i samarbejde med Landbo Limfjord.

- Vi siger næsten altid ja til sådan noget, når vi kan. Vi synes, at det er spændende. Og da Sven Erik Pinstrup fra Landbo Limfjord spurgte om denne majsdemo, så sagde vi ja, siger landmand Britt Brøchner, der driver gården sammen med sin mand Poul Erik.

Passer til dansk klima

Britt Brøchner husker tilbage til 1993, hvor hun første gang var med til at dyrke majs. Det var i det små dengang, men det er blevet mere og mere.

- Det skyldes dels vejret og dels sorterne. Sorterne er blevet udviklet, så de passer bedre til det danske klima. For det vigtigste for at dyrke majs er varme. Selvfølgelig skal de også have vand, men de kan klare sig på mindre end mange andre afgrøder. Men nu har vi mulighed for at vande, så for os er varme det vigtigste for at få en god majshøst, siger Britt Brøchner.

Ingen frost

Landmanden i Vroue fortæller, at majs er en forholdsvis nem afgrøde. Dog er den usikker. For i modsætning til, hvad mange tror, så har majsen ikke godt af frost - hverken først eller sidst i sæsonen. Så den moderne majs skal altså ikke have frost, før den skal høstes. Til gengæld er den nemmere at være over end eksempelvis græs.

- Ved græs skal man finde fem gode tidspunkter i løbet af sæsonen, hvor man kan komme over det. Med majs er det jo kun en - når de skal høstes, siger Britt med et smil - og kigger op mod skyerne, som denne augustdag ikke er langt væk efter en uges høj varme.

Også majs til biogas

Foderblandingen på Søndergaard bliver lavet med protein fra græs og kulhydrat/stivelse fra majs. Og majsen, som bliver dyrket ved gården, bliver udelukkende brugt til foder. Ellers dyrker man i Danmark også majs, der bliver brugt til biogas. Men hvor majs til biogas mest handler om mængde, så handler det i høj grad om kvalitet til fodermajs.

Majsen ved Vroue var langsom om at komme i gang i år. Det skyldes især sen frost hen i maj, så de var bagud i lang tid. Men nu er det blevet bedre, og majsene har en god farve og en bedre størrelse.