Høsten 2019: Kom majs du søde milde

Landbo Limfjord inviterer til majsdemo på Søndergaard i Vroue

06. september 2019, 16:35
1 af 2 Arkivfoto: Lovelyday12/stock.adobe.com
2 af 2 Planteavlskonsulent ved Landbo Limfjord Sven Erik Pinstrup. Pressefoto

LANDBRUG Når kornhøsten er ved at være ovre, så er det ved at være tid til at fokusere på høst af majsene.

Landbo Limfjord inviterer derfor i samarbejde med KWS, Limagrain, Nordic Seeds, Syngenta og Mollerup Mølle til majsdemo den 16. september.

Der afholdes majsdemo på to meget forskellige lokaliteter samme dag, nemlig på Søndergaard i Vroue og på en gård på Mors.

Omskiftelige vejrforhold

Jordtype og klimaforhold er meget forskellige på de to lokaliteter, så der er mulighed for at se, hvordan sorterne udvikler sig under forskellige vækstforhold i år.

- Som landmænd er vi fuldstændigt afhængige af vind og vejr, fortæller planteavlskonsulent Sven Erik Pinstrup, Landbo Limfjord.

- Og intet er givet på forhånd. Sidste år var vi udfordret på grund af tørke. I år startede marts med at være den mest regnfulde marts i de år, der er målt nedbør. I april fik vi masser af tørvejr og det højeste antal solskinstimer i en april nogensinde, og så kom maj måned, der blev kold med flere frostnætter. Så det bliver spændende at se, om det har haft nogen indflydelse på majsene på de to lokaliteter, hvor vi holder majsdemo.

Udsigt til pæn majshøst

Trods en hård opstart på grund af nattefrosten i maj ser det dog generelt ud til, at majsen har udviklet sig rigtig fint i år ifølge planteavlskonsulenten.

- Majsene blomstrede på det rigtige tidspunkt, og der er pæne kolber i majsene på nuværende tidspunkt. Vi har udsigt til en pæn majshøst, hvor der er stor forskel mellem sorter og de enkelte marker. Ved at afholde lokale sortsdemoer får vi masser af god lokal viden, da der er stor forskel på klimaet i Danmark, og majs er fortsat en af de mest varmekrævende afgrøder, der dyrkes på store arealer i hele landet. Det er derfor meget relevant at bruge lokalviden og ikke landsdækkende data, siger Sven Erik Pinstrup.