Vridsteds delebus bliver nemmere at bruge

Mandag formiddag blev ny og mere praktisk ordning præsenteret

18. september 2019, 06:34
1 af 3 Ved rattet ses Kresten Breiner fra Vridsted, mens Helle H. Krogh fra Europcar Danmark og Ove Ring Madsen fra Vridsted står ved delebussen, som kan lejes af alle i Viborg Kommune. Foto: Britta Kristiansen
2 af 3 Når man kommer ind i bilen, tager man den lille boks her i handskerummet - og den sørger for, at man får nøglen og kan komme afsted. Foto: Britta Kristiansen
3 af 3 Kresten Breiner fra Vridsted viser her, hvor nemt det er at bestille kørslen. Foto: Britta Kristiansen

VRIDSTED Vridsted er med på beatet, når det handler om fælles transport.

Den delebus, som Viborg Kommune siden maj sidste år har stillet til rådighed for borgerne, har nemlig fået ny teknologi bag.

Tjenesten hedder Ubeeqo og er helt ny i Danmark. Så nu kan man leje delebussen med en app. Det koster 10 kroner i timen plus tre kroner per kilometer at leje bussen, som kan rumme ni personer.

Og bare en tur til Viborg kan gøres billigere end med offentlig transport, hvis man er er mindst tre personer, der samkører.

Og netop samkørsel er noget af det, som både Vridsted-borgerne, Viborg Kommune og Europcar Danmark håber, der kommet meget mere af med den nye ordning, der blev præsenteret i Vridsted mandag formiddag.

Hjælp til landsbyer

Siden maj sidste år har man kunnet leje en 9-personers minibus i Vridsted. Det er en ordning, som er sat i værk af Viborg Kommune for at afhjælpe manglen på kollektiv transport i de yderstliggende landsbyer.

Men nu er der kommet ny teknologi bag lejen af minibussen - og det skal gøre det nemmere at leje den.

– Viborg Kommune er den arealmæssigt næststørste i landet. Størrelsen alene gør det svært at betjene alle landsbyer tilstrækkeligt med offentlig trafik, hvilket desværre har været en årsag til, at borgere er flyttet fra landsbyerne. Derfor indførte vi disse busser som et serviceløft til de yderste områder. På længere sigt vil vi gerne udvide til flere af kommunens landsbyer, siger Johannes Vesterby, formand for teknisk udvalg i Viborg Kommune.

Let at bruge

Det er Europcar, som stiller minibusserne til rådighed, og Viborg Kommune har netop tætnet samarbejdet med den store biludlejningskoncern. Busserne skal fremover administreres via det internationale mobilitetssystem Ubeeqo, som ejes af Europcar. Det nye system gør det nemmere at bruge busserne, og sparer borgerne tid.

– Før skulle man booke på nettet, så modtog man en kode til en nøgleboks, hvor man skulle afhente nøglen, og efter køreturen skulle man indregistrere en del oplysninger. Det var den tekniske mulighed, hvor man analogt, men praktisk kunne bestille en tur i en lokal bil/minibus, som et alternativ til den almindelige kollektive trafik. Med det nye Ubeeqo-system fungerer alting fuldautomatisk. Vi glæder os til at introducere det for borgerne, og vi er sikre på, at flere vil anvende minibusserne – simpelthen fordi det bliver let at bruge, forudser Johannes Vesterby.

Nemt for borgerne

I Vridsted er man glade for den nye teknologi, der gør alt omkring lejen af bussen nemmere.

- Det er meget nemmere. Alt foregår automatisk. Og det er altså vigtigt, at det er nemt for borgerne, siger Kresten Breiner fra Vridsted, der er en af de lokale kontaktpersoner angående delebussen.

Man kan både registrere sig som chauffør på bussen og som samkører med bussen. Har man ikke kørekort eller kører man ikke selv længere, så kan man gå ind i systemet og finde samkørsel.

Når man skal registrere sig som chauffør, så skal man første gang registrere sig med sit kørekort. Men det hele kan foregå på telefon, tablet eller computer.

Når man opretter en tur med delebussen, så kan man som chauffør på bussen vælge, at det skal være samkørsel. Så kan andre se, at turen er på et givent tidspunkt og kan melde sig med på turen.

Kan tage andre med

Man kan som chauffør på bussen også gå ind og oprette ture, hvor man på forhånd har fyldt alle pladserne op.

Bussen tænkes at kunne bruges af familier, foreninger, sportshold, vennepar og i alle mulige sammenhænge, hvor flere har brug for at køre sammen.

Der er tre delebusser i Viborg Kommune. De øvrige to står i Låstrup og Gammel Hvam. Og busserne kan lejes af alle i Viborg Kommune. Som chauffør skal man være over 21 år og have gyldigt kørekort. Og som nævnt så skal chaufføren registreres i systemet, inden man kan tage bussen og otte personer med på tur.

- Det er virkelig spændende. Med de her tre busser i Viborg Kommune er det første gang i Danmark, at man bruger det her system. Så der er tale om first-movers, siger Helle H. Krogh fra Europcar Danmark, der var i Vridsted til præsentationen mandag formiddag.