Nye Egnshistorier fra Fjends

Fjends Egnshistoriske Forening er på banen med det seneste halvårsskrift

14. december 2019, 11:59
Iglsø Kirke i starten af 1900-tallet. Foto: Æ Fjandboarkiv

Fjends Det nye halvårsskrift fra Fjends Egnshistoriske Forening er netop udkommet, og det indeholder som sædvanligt gode historier fra egnen samt omtale af forårets arrangementer.

Der er en historie om de første »Statslåns-huse« i Stoholm, der blev opført i 1940’erne. Der findes arkivalier, der gør det muligt at gennemgå en sådan sagsgang, og kommunens påtegning i sagen lød dengang på, at Osvald Andersen var »ædruelig og hæderlig«, og de kunne sige god for ham og byggeplanerne. Gennemgangen viser, at ting også tog tid dengang.

Der er også historien om Iglsø Kirke, der blev opført i 1895 med et stort forarbejde og en vanskelige økonomi.

Gammel jul i Gammelstrup

I anledning af den forestående jul er der en sandfærdig historie, der beskriver julen i et kristeligt hjem i Gammelstrup i 1890’erne i form af et velbevaret brev fra Jens Jensen, der blev født den 30. januar 1884, til forældrene, gårdejer Kristen Jensen og hustru Karen Jensen i anledning af julen 1915.

»Med ekstra vogn fra Viborg til Holstebro« er titlen på en historie baseret på novellen: »På dagsrejse forbi den fattige kro i Hagebro« af forfatteren Thomas Lange.

Halvårsskriftet omdeles til foreningens godt 330 medlemmer, og det kan købes for 30 kr. på Fjends Folkeblad, biblioteket, og hos bestyrelsen af øvrige interesserede.

Nye medlemmer er meget velkomne, interesserede skal blot sende en mail til oda@rebofa.dk, Som medlem bidrager du til at bevare den lokale historie, og du modtager samtidig foreningens to årlige udgivelser. Desuden kan du naturligvis deltage i foreningens aktiviteter i løbet af året.