Alt for mange børn og unge mistrives

20. oktober 2021, 15:14
Sofie Ringgaard Schøning. Privatfoto

Kommunen skal skifte fokus fra at behandle de børn og unge, der mistrives, til at styrke familierne og det lokale miljø til at være opmærksomme og nærværende over for de unge.

I mit arbejde som sundhedsplejerske møder jeg dagligt børn og unge i skolen, som har ondt i livet, og på mit kontor sidder der jævnligt elever og græder.

Karakterræs, ensomhed, angst, tonen og kulturen på sociale medier er bare nogle af de ting, der presser dem.

De er bange for ikke at leve op til forældres og skoles forventninger, mens de samtidig skal jagte vennernes anerkendelse og sørge for at »se rigtige ud«.

Det er endda så galt, at frygten for ikke at have den rigtige madpakke med får elever til at fravælge madpakken og sulte!

Og efter et år med corona-isolation, hjemsendelser og bekymringer har denne tendens bestemt ikke ændret sig til det bedre. Jeg er bekymret!

Som sundhedsplejerske arbejder jeg med sundhedsfremmende og tidligt forebyggende indsatser, og min klare, faglige holdning er, at tidlig indsats er en uundgåelig del af opskriften. Der skal sættes ind, allerede når et barn begynder at ændre adfærd i det små og måske oftere har ondt i hovedet og maven.

Mistrivsel er ikke en fase, som går over - det er alvorligt og et tiltagende samfundsproblem, som kun er blevet mere aktuelt med coronakrisen.

Men det løses ikke af kommunen alene. Det er i familien, at nærværet er, og den tidlige forebyggelse kan ske. Vi skal ikke have mere sagstungt, kommunalt arbejde, men i stedet klæde forældre på til at være opmærksomme.

Når kommunen træder til, er det nemlig ofte for sent og udløser i stedet omkostningstunge indlæggelser, ventetider i psykiatrien og skolefravær.

Vi skal styrke familierne, og jeg er familiernes stemme, med en faglig holdning.