Det største for de mindste

Johannes Møllehave er omdrejningspunktet ved et arrangement i Vroue Kirke

21. oktober 2021, 09:04
Johannes Møllehave. Arkivfoto

Næppe mange herhjemme behøver mindre foromtale end Johannes Møllehave, som kunne bære et utal af kasketter, og hvad, han kom i berøring med, førte så at sige altid til litterær regnskabsaflæggelse.

Tirsdag den 26. oktober indbyder Vestfjends Pastorat til et arrangement i Vroue Kirke, hvor Johannes Møllehave vil blive mindet for sit forfatterskab og sin evne til i øvrigt at formidle.

Som præst gennem næsten en menneskealder var han kendt i offentligheden som forfatter til flere prædikensamlinger foruden børnebibler.

I bogen »Livsfangerne« fortalte han om årene som fængselspræst i Vridsløse statsfængsel, han var kendt som en medrivende foredragsholder, digter og skønlitterær forfatter, og mange, som har moret sig over lørdag aftens satireudsendelser i fjernsynet, har måske gjort det uden at vide, at han også her var en del af det faste forfatterteam.

Uanset, hvilken overskrift man vælger at give hans CV, var han en eminent formidler, som kunne bringe de mindste i øjenhøjde med de største og skaffe den jævne læser adgang til de filosofiske og litterære områder, som man ellers gerne overlader til fagfolk.

Johannes Møllehave var generøs i sin udvælgelse af nævneværdige forfattere, men hans egen sans for sprogets finurligheder gjorde navnlig Storm P. til en oplagt favorit, ligesom også H.C. Andersen var det.

Møllehave evnede at se det store i det små, se det særlige bag den almindelige facade, hvad også lagde sig for dagen i en række mindeportrætter af mennesker, han havde mødt på sin vej.

- Vi har længe syntes, at Johannes Møllehave selv kunne fortjene at få tegnet et mindeportræt, så derfor indbyder vi til en aften i Vroue Kirke, hvor Johannes Møllehave vil blive mindet som forfatter og som formidler af bibelske og andre fortællere, lyder det på forhånd fra sognepræst i Vestfjends Pastorat Jørgen Lomholt Husted.